Dużo informacji i produktów takich jak nawozy potasowe możesz znaleźć tutaj: Nawozy potasowe
Równie ważne jest podawanie potasu ziemi. Dzięki częstemu nawożeniu zostanie uzupełniony zbyt mała ilość tego składnika. Najlepiej taki zabieg wykonywać w okresie wiosennym. Dostarczanie potasu uprawom jest kluczowe, bo wzmacnia wytrzymałość na schorzenia i bardzo niskie temperatury. Jarzyny, które były użyźniane potasem posiadają sporo witaminy C oraz dłużej się je przechowuje po zebraniu. Zanim przyłożymy się do takich zajęć, trzeba poznać rodzaje potasowych nawozów. Do zazwyczaj stosowanych należą nawozy siarczanowe oraz chlorkowe. Pestycydy chlorkowe stosuje się na rośliny, które pomyślnie tolerują ten środek. Zazwyczaj takie nawozy występują w postaci soli potasowych. Nawozy siarczanowe natomiast wykorzystuje się do wszystkich upraw. Wspomniane sole potasowe wzbogacają ziemię. Mają drobno krystaliczną postać i bezproblemowo się je sieje. Sole szybko rozpuszczają się w wodzie jak również dobrze wsiąkają w glebę. Nie wolno jednak ich stosować przy uprawie roślin ozdobnych, kartofli, owocowych drzewek a także krzaczków jagodowych. Kolejny produkt z obszaru nawozów potasowych to siarczan potasowy. Stosowany jest przedsiewnie w chwili wymieszania go z glebą. Artykuł powinno się używać do wzbogacenia podłoża roślin nieodpornych na chlor. Na obszarze Polski jest ogromny niedostatek tego pierwiastka w glebie, z tego powodu poleca się jego coroczne używanie i uzupełnianie braków. Warto także uzupełniać braki pierwiastka w roślinach, żeby zmusić je do tworzenia łodyg. Zwiększa się również wytrzymałość roślin na okresy suszy. Inną korzyścią stosowania tych nawozów jest zapobieganie spadkom plonu w pochmurne i zimne lato. Niedobór wody i potasu doprowadza dousychania roślin.